Menu

piątek, 9 listopada 2012

Piernik Krakowski

Nie wiem co się stało, ale post z tym przepisem mi się usunął :( więc publikuje jeszcze raz.
 
Stojąc w sklepie nad przyprawami dojrzałam przyprawę do piernika i tak mnie naszło, żeby upiec pachnący  piernik. Uwielbiam ten zapach roznoszący się po domu. Wzięłam wiec przyprawę Gellwe do ręki, a tam moim oczom ukazał się przepis na piernik :)  wprawdzie mam co najmniej dwa różne przepisy na piernik w swoim zeszycie jednak upiekłam ten z przepisu podanego na przyprawie. Wyszedł pyszny ! A nawet pyszne bo z podanych składników upiekłam dwa pierniki w keksówkach o wymiarze 30 x 11cm.


Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 120 g margaryny,
  • 250 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki powideł,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • bakalie ( ja nie dałam),
do przełożenia:
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub marmolada;
Polewa:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła

Wykonanie:

Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem (można ubić mikserem). Ciągle mieszając dodawać powoli mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, powidła oraz wystudzoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać bakalie, zamieszać. Całość włożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2-3 płaty, posmarować powidłami.
Jeśli chcemy zrobić polewę do należy rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Polać gotowy piernik.

Smacznego!