Menu

poniedziałek, 20 lipca 2015

Ciasto Porzeczkowiec

Na krzakach sporo czarnych porzeczek, szkoda  żeby się zmarnowały no i powstał sok, trochę poszło do zamrażarki. Postanowiłam także upiec ciasto, dawno nic nie piekłam,
a zapowiedziała się rodzinka więc nadarzyła się ku temu okazja. Przepis znalazłam TU. 
Ciasto trochę pracochłonne więc ja upiekłam biszkopt dzień wcześniej, a następnego dnia zrobiłam masy. Ciasto wyszło pyszne !.





Składniki na ciasto murzynkowe:
baza czekoladowa:
  • ¾ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy.

biszkopt:
  • 5 jaj
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie).
Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy.Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.

Frużelina porzeczkowa:
  • 300 g czarnej porzeczki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżeczce zimnej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Porzeczki i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Następnie dodajemy żelatynę. Lekko studzimy.

Składniki na masę serową:
  • 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g masła roślinnego
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce sera i miksujemy do wykończenia składników. Masa będzie dość gęsta.

Składniki na masę śmietankową:
  • 300 g śmietany 18%
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 śnieżka w proszku
  • 250 g masła roślinnego
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Masło ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy po łyżce śmietany mieszając lekko. Następnie wsypujemy śnieżkę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy śmietanowej dodajemy lekko ciepłą żelatynę i miksujemy do stężenia masy.

Dodatkowo:
poncz:100-150 ml wódki porzeczkowej+ 50 ml przegotowanej wody
małe opakowanie herbatników kakaowych
Przełożenie:
pierwszy blat ciasta murzynkowego + ½ ponczu, 1/2 frużeliny porzeczkowej,masa serowa, drugi blat ciasta murzynkowego + ½ ponczu,1/2 frużeliny porzeczkowej,masa śmietankowa, pokruszone herbatniki kakaowe.
Całość schładzamy około 3 godziny. 
Smacznego  !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz